Spinner vidare

Spinner vidare på ämnet avelsägg och förväntningar. Jag har helt ärligt hängt upp mig på det.

Vad är det som gör att man kallar ett ägg för avelsägg?

Är det rätt att kalla ett ägg för avelsägg när man inte vet hur befruktningen varit i den befintliga gruppen man plockar ägg ifrån. Jag förstår att man aldrig kan garantera som säljare att just de äggen man säljer är befruktade men man bildar väl sig en uppfattning om att det är bra eller börjar bli sämre när man kontroll kläcker eller får återkoppling från sina tidigare köpare. Är man duktig kan man till och med se på ett helt vanligt knäckt ägg om det är befruktat eller inte och sedan använda det till kakan eller matlagningen. Ligger det inte i säljarens intresse att veta om äggen man säljer är befruktade?

Jag vet inte om jag tycker det är rätt att kalla det för avelsägg.

Ett avelsägg är ju värt en hel del pengar också beroende på ras. Allt från 5kr -100kr har jag sett på nätet. Det lägsta har varit korsningar dvs resultat med blandrasiga kycklingar. Det högsta har varit från en eftertraktad ras som det inte funnits många som ägt här i sverige och därmed kan man ta ofantligt mycket mer betalt för dom äggen.
 
Tänk då för att vara humana säger vi att du hittar en som säljer avelsägg för 30kr. Förväntar ni er inte då att äggen är bra befruktade och att säljaren har kontrollerat detta tidigare? Jag själv hade tidigare förväntat mig det om inte säljaren skrivit i sin annons att befruktningen ej är kontrollerad. Tänk er då att köpa 10 ägg för 300kr och sedan tillkommer frakt och emballage på vanligtvis 100kr om du ska få dom skickade , det är då 400kr för kanske helt obefruktade ägg som då kanske inte ska kallas för avelsägg.
 
Om jag vill minnas rätt så har jag själv benämt ej kontrollerade ägg för avelsägg , det kommer jag inte göra längre. Och gör jag det så rätta mig då när ni snälla. Men däremot har jag talat om för köpare att äggen inte är kontrollerade , sänkt priset och så har det varit upp till köparen och göra en chansing. Det är väl en shysst deal? Det tycker jag iallafall. Jag får respons tillbaka på hur kläcket har varit och kan eventuellt höja priset igen till nästa köpare.
 
Tack för mig

Nakenhalsar

En gång i tiden skulle jag absolut inte ha denna ras. Det var det fulaste, äckligaste jag någonsin sett. Jag var helt emot dom då jag tyckte den nakna fjäderfria halsen skulle vara befjädrad, då ansåg jag det vara en fin höna. Men idag har jag helt och hållet ändrat åsikt. Jag älskar dem fula jäklarna ♥ För man får väl lov att ändra sig ? om man erkänner.
 
 
Deras utseende är kanske inte det vakraste som jag skrev ovan för jag tycker fortfarande att dom är fula men på ett trevligt och roligt sätt. Dom är jätte sociala, lägger stora fina ljusa ägg och snålar inte med det heller. Idag skulle jag inte vilja vara utan dom. Perfekta trädgårdshöns , lagom i storlek för att vara en stor hönsras. Har till och med haft en höna som lagt sig och velat ruva. Jag gav henne aldrig några ägg och tog dagens skörd så hon har nu tröttnat. Leta efter mat i trädgården är dom också bra på och det är knappt lönt att vara rädd om sina blommor. Dom är så söta när man kommer runt hörnet på vårt hus , då kommer hela flocken springandes emot oss och är nyfikna om vi har något gott att bjuda på.
 
Nu i efterhand tänker jag: Vilken tur jag fick de där äggen av mina vänner för annars hade jag aldrig ändrat uppfattning. Jag hade aldrig fått för mig att köpa avelsägg från denna ras, jag var verkligen helt emot nakenhalsarna.
 
 
 
 

Köpa avelsägg

Att köpa avelsägg är ibland en djungel känns det som.
Vad är det som gör seriösa säljare seriösa och oseriösa just oseriösa?
En god affär eller en dålig affär? Det måste spegla sig på något vis.
Kanske inte bara en persons uttalande utan fleras av det goda omdömmet eller det dåliga.

Jag behövde skriva av mig lite. Risk finns att inlägget upplevs lite rörigt och jag talar emot mig själv och  mina åsikter. Men jag tror ni förstår vart jag vill komma.

För att skryta så får jag varje gång jag skickat avelsägg, dvs befruktade ägg, till någon respons tillbaka om hur bra packade äggen har varit och köparna har varit nöjda. Jag packar äggen på det vis jag vill ha äggen skickade till mig själv. Många gånger har jag fått ägg med posten som varit äggröra. Dessa gånger frågade jag inte säljarna hur dom packade skickägg. Att skylla på posten är inte alltid rätt, det förutser också att äggen ligger stabilt i lådan vilket dom inte gjort dessa gånger. Okunskap tänker jag.

Men vad förväntar man sig egentligen?

Är det rätt att förvänta sig något när man köper avelsägg? Själv tycker jag inte det längre! Det är viktigt att ta reda på vad du får för pengarna du betalar annars hamnar du i en situation där du blir missnöjd och tycker att säljaren förmodligen är dålig/oseriös. Dock vill jag heller inte ta bort ansvaret helt och hållet från säljaren. Det är lika viktigt att tala om vad det är du säljer och under vilka förutsättningar för att undika missförstånd som leder till att man i efterhand blir oense.
 
Själv köpte jag 13 "avelsägg" på en marknad i maj vilket visade sig vara obefruktade allihopa förutom 1 ägg som inte kläcktes. Trots att jag är införstådd om risker så frågade jag aldrig dom där frågorna som kanske skulle gjort att jag inte köpte äggen. I all hast förväntade jag mig där och då förmodligen att äggen skulle vara befruktade och visst 1 var ju det. Men hallå! kom igen.
 
Jag ska erkänna en sak som talar emot en aning och det är att innerst inne, i stundens hetta när du köpt dina avelsägg ,tror jag vi alla förväntar oss kycklingar iallafall , eller? :)

Vi lär oss av våra misstag.